Blogolj!

Kiről kapta nevét a Mechwart-liget?

A bajor lakatosinas és gépészmérnök 25 évesen, 1859-ben érkezett barátja hívására Budára, ahol Ganz Ábrahám vasgyárában helyezkedett el. Néhány évvel később, Ganz 1867-es halála után már a vállalatot irányító csoport tagja, 1869-től műszaki igazgatója, 1874 és 1899 között vezérigazgatója.

Mechwart nemcsak 27 szabadalmat jegyző, kiváló szakember volt (az ő munkája nyomán született meg például a malomipart forradalmasító modern hengerszék), de bátor újító és üzletember is. Irányítása alatt a Ganz Rt. valódi nemzetközi céggé nőtt: ügynökséget nyitott Bombayben és Melbourne-ben, gépgyárat vásárolt Ausztriában és a mai Lengyelország területén. Már 1878-ban elektrotechnikai osztályt létesített, hogy kihasználja az erősáramú villamosiparban rejlő lehetőségeket, de attól sem riadt vissza, ha a piacról kellett fejlett technológiát vásárolnia: az eredetileg Ganz Ábrahám szabadalma alapján készült kéregöntésű vasúti kerekekhez megvette az amerikai Griffin továbbfejlesztett szabadalmát, hogy még jobb termékeket gyárthassanak, és a konkurenciát távol tartsák a piactól.

A csapatra, munkatársaira is nagy figyelmet fordított. A munkások számára nyugdíjalapot, betegsegélyező pénztárt, inasiskolát és munkáslakásokat hozott létre, és olyan formátumú személyiségeket szerződtetett a gyárba, mint Zipernowsky Károly, Bánki Donát, Déri Miksa, Bláthy Ottó Titusz vagy Kandó Kálmán.

Mechwart verseskötete és Wahrmann-aranyérme az Öntödei Múzeumban

Mechwart igazi reneszánsz ember volt: a szakmán és az üzleten kívül verseket írt, dalárdát alapított, negyedszázadig vezette a németajkú társaskört.

A német származású szakember, a Ferenc József-rend lovagja, a Magyar Tudományos Akadémia Wahrmann-aranyérmének első birtokosa 1899-es nyugdíjba vonulásakor Belecskai előnévvel magyar nemességet kapott.

A Buda ostromakor megsérült Mechwart-emlékmű épségben maradt mellékalakja jelenlegi helyén, az Öntödei Múzeum előtt

Amikor negyven éves szolgálatát nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték, ezt válaszolta:

„Ne hagyják mondává válni azt a jó hírnevet, a minek czégünk eddig örvendett, hogy itt mindannyian egy szívvel, lélekkel s barátságban működünk együtt a köz javára.”

Most a XXI. század újító üzletembereinek is lehetősége nyílik – a szó szoros értelmében is – Mechwart nyomába lépnie: júliusban az egykori Ganz Villamossági Gyár épületében megnyitja kapuit Kelet-Közép-Európa legnagyobb coworking irodája és startup-központja, a Millenáris Startup Campus, melynek célja, hogy az innovatív vállalkozások regionális központjává váljon.

https://startlap.blogstar.hu/./pages/startlap/contents/blog/54648/pics/lead_800x600.jpg
Millenáris Startup Campus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?