Világszínvonal

Hild Imre amerikai egyetemi és banki tapasztalatok után Magyarországon két sikeres életjáradék-céget alapított. Közel egy évtizede foglalkozik startupokkal, az iCatapult akcelerátor alapítója, a Hiventures mentora, és részt vesz a kormányzati startup-stratégia kidolgozásában is. A szakembert az állam szektorban betöltött szerepéről, illetve a Millenáris Startup Campusról kérdeztük.

Mintha mostanában kevesebb szó esne a médiában a startupokról, mint néhány éve. Általánosságban hogyan látja a helyzetet?

Pozitívak a változások, az emberek előtt kinyílt a világ. Nem azt üdvözlöm, hogy sokan elmennek külföldre, hanem hogy elmennek és visszajönnek. Higgadtan felmérik, hogy mely piacokon érdemes jelen lenni, és ennek megfelelően döntenek.

A finanszírozási helyzet hogyan alakul?

A finanszírozási oldalon sokat jelentett a Jeremie-alapok kifutása, mert így előtérbe került a privát befektetői szemlélet. Többé nem pályázati kiírásoknak, hanem a piaci elvárásoknak kell megfelelni. Ennek hatására több valódi tőke érkezett, és az üzleti angyalok is aktivizálták magukat.

Ha az államnak a forrásteremtésben nincs is szerepe, a Millenáris Startup Campushoz hasonló infrastruktúra-fejlesztésben indokolt a részvétele?

Abszolút üdvözlendő, ugyanis a Millenáris Startup Campushoz hasonló méretű beruházás a magánszereplőktől nem várható el. Így megteremtődik az a közeg, ahol a startupok jól érzik magukat. Létrejön egy olyan fizikai tér, ahol gyorsabban terjednek az információk, a legjobb gyakorlatok, a szereplők egymást segítik. Emellett fontos, hogy lesz egy olyan rendezvényhelyszín, ahol a nemzetközi piaci szereplőket nem csak egy-egy kis szakmai silóban dolgozó 20 vagy 50 ember hallgathatja meg. Világszerte azt látjuk, hogy mindenhol van egy nagy helyszín, legyen az New York, London, a Szilícium-völgy vagy Szingapúr.

Vagyis a Millenáris Startup Campus felhelyezi Budapestet a nemzetközi startup-térképre?

A hely mérete és funkciója megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. Ez szükséges, de nem elégséges feltétel. A lényeg a részletekben rejlik: vonzó lesz-e a kialakítása, az árait megengedhetik-e maguknak a kezdő cégek.

Általában hogyan értékeli a kormány startupokat segítő intézkedéseit?

A Digitális Jólét Program – melynek kidolgozásában magam is részt veszek – végre hasznos, értékelhető intézkedéseket és konkrétumokat tartalmaz. Segít a tudás és tapasztalat átadásában, valamint a nemzetközi piacra lépésben, ami az üzlet értékelhetősége és értékesíthetősége mellett az egyik legfontosabb szempont a startupok számára.

https://startlap.blogstar.hu/./pages/startlap/contents/blog/55481/pics/lead_800x600.jpg
Hild Imre,Millenáris Startup Campus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?