Blogolj!

Tegyük nemzetközivé Budapestet!

Az egyik legismertebb IT-befektetővel, az Origo.hu társalapítójával és a T-Online egykori vezérigazgatójával, a Day One Capital ügyvezető partnerével, Simó Györggyel a hazai startup-színtér fejlesztésének lehetőségeiről beszélgettünk.

Hogyan értékeli a magyar startup-színtér jelenlegi helyzetét?

Nem robbanásszerűen, de haladunk előre. Az elmúlt évek munkája beérni látszik: folyamatosan érkezett pénz befektetésre, inkubációra, akcelerációra, és növekvő számban vannak startup-alapról indult, ma már százmilliós vagy milliárdos bevételt produkáló vállalkozások. A cégek minősége javult, a sikeres exitek és tőkebevonások száma évről-évre növekszik.

Milyen szerepet érdemes vállalnia az államnak a startupok fejlesztésében?

Azok közé tartozom, akik a piaci mechanizmusokat preferálják. A Day One Capital alapjai piaci szemléletű, privát forrásokra épülnek. Abban hiszek, hogy az államnak, főleg kis országok esetében, a piac felépítésében lehet fontos szerepe, ami elsősorban szabályozási és infrastrukturális háttér kialakításában kell megjelenjen. Ami a tőkét illeti, célszerűbb, ha a pénzek elosztását a magánszektorra bízzák, esetleg public-private partnerségek keretében kompenzálhatják azt a hátrányt, amit az ország és a belső piac mérete jelent. Nekünk jobban fáj a bukás, ezért körültekintőbbek és rámenősebbek vagyunk. Egyelőre azt látom mindenütt, hogy az állam nem bízik eléggé nemzetközi ambíciókat felkaroló magánszektorban, inkább túl nagyra nő, de a következő évek eredményei talán igazolni fogják a törekvéseinket.

A Millenáris Startup Campusszal, mint infrastrukturális beruházással kapcsolatban mik a várakozásai?

A coworking és inkubációs terek fontos eleme, hogy izgalmas városi terekben jöjjenek létre. A Millenáris Startup Campus ezt a feltételt teljesíti, vonzó lehet a hazai és külföldi cégek számára, és elég nagy ahhoz, hogy az információcsere jó közösségi színterévé váljon.

Beteljesítheti azt a küldetését, hogy Budapestet felhelyezze a nemzetközi startup-térképre?

Bizonyos értelemben Budapest mai is ott van, a régió legizgalmasabb városainak egyike. Ha a közösségi életet, a szervezést, az eseményeket jól fogják meg, akkor szakmailag is izgalmas hellyé teheti Budapestet. Én befektető vagyok, nekem mindegy az, hogy egy csapat a garázsban vagy egy fa tetején lógva dolgozik, ha jó, amit csinál. De ettől még egy iparágnak fontos, hogy minőségi terei, minőségi emberei legyenek, mert ez akár további szereplőket is belépésre inspirálhat.

Mivel lehetne még segíteni a hazai startupok fejlődését?

Magyarország egy sajátos vállalkozói kultúrájú ország, ami sok szempontból még mindig a gebines és újraelosztós hagyományban gyökerezik, ezt én nem tartom jó ösztönzőnek. A magyar kapitalizmus nem elég ambiciózus, és nem elég nyitott a világra. Ezt a kultúraváltást segítené, ha Budapestet nemzetközi hellyé tennék. Olyan kezdeményezésekre – startup-vízumokra, rendezvényekre, terekre, ösztöndíjprogramokra – van szükség, amelyek idehozzák a világot, a nemzetközi példaképeket, a legjobb gyakorlatokat és az inspiráló embereket.

https://startlap.blogstar.hu/./pages/startlap/contents/blog/55758/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?